tisdag 29 april 2014

Bokjuryn

Förra veckan presenterades vinnarna i årets bokjury! Och det är bara att inse att jag har missat att läsa en hel del vinnare i år... Ynka fyra titlar har jag bloggat om. Skandal. Tänkte se om jag kunde få med mig skolans bokklubb på någon form av projekt...

De flesta av titlarna har jag haft vett att köpa in i alla fall och många av titlarna är flitigt lästa sedan länge.


Bilderböcker
1. Hästfesten av Grethe Rottböll och Lisen Adbåge
2. Vi går till lördag av Caroline Bruce och Helena Willis
3. Öppna mycket försiktigt av Nick Bromley och Nicola O´Byrne
4. Monsterbråk av av Kalle Güttler, Rakel Helmsdal och Áslaug Jónsdóttir
5. Hugo - elak, blodtörstig och jättefarlig? av Mia Nilsson
6. Ska vi va? av Pija Lindenbaum
7. Den sitter fast av Oliver Jeffers
8. Ett hus med många dörrar av Sanna Juhlin och Millis Sarri
9. Koko och Bosse törs inte! Av Lisen Adbåge
10. Se upp för krokodilen! Av Lisa Moroni och Eva Eriksson

Kapitelböcker 6-9 år
1. Cykelmysteriet av Martin Widmark och Helena Willis
2. Vampyrernas bal av Martin Widmark och Christina Alvner
3. Ensamma hunden av Carin Wirsén och Karin Holmström
4. Gamen Polly rymmer av Mats Wänblad
5. Puzzel på cirkus av Isabelle Halvarsson
6. Jagger, Jagger av Frida Nilsson
7. Dilsa och den falska förälskelsen av Petrus Dahlin och Sofia Falkenhem
8. Monstermöte av Ewa Christina Johansson och Johan Egerkrans
9. Hjälp! Jag hittar ett fusk av Jo Salmson och Veronica Isaksson
10. Teddy på ridläger av Lin Hallberg och Margareta Nordqvist

Kapitelböcker 9-12 år
1. Tredje tecknet av Ingelin Angerborn
2. Glasbarnen av Kristina Ohlsson
3. Flickan på tavlan av Rebecka Åhlund
4. Varelserna Elias bok av Magnus Nordin
5. Gregor från Ovanjord av Suzanne Collins
6. Femte hjulet av Jeff Kinney
7. Längtar så jag spricker av Siri Spont
8. Lite ihop av Johanna Lindbäck
9. Eddie 12 och hon som heter Elsa : Elsa 12 och han som heter Eddie av Thomas Halling
10. Hemlös av Sarah Lean

Ungdom
1. Barnkolonin av Kerstin Lundberg Hahn
2. Förr eller senare exploderar jag av John Green
3. Berövad av Liz Coley
4. En sekund i taget av Sofia Nordin
5. Beautiful Creatures - Mörka drömmar, livsfarlig kärlek av Kami Garcia och Margaret Stohl
6. Den femte vågen av Rick Yancey
7. Ditt äckel av Per Alexandersson
8. Kickboxaren av Maria Björn Niklas Krog
9. Farlig förmåga av Jessica Spotswood
10. Sveket av Pia Hagmar

Serier
1. Amulett – Molnsökarna av Kazu Kibuishi
2. Mulleboken - de bästa serierna från 2004-2005 av Lena Furberg
3. Kristallåldern av Julien Neel

Fakta
1. Bestar : möt myternas djur av Jan Jäger och Tor Jäger
2. Sant eller falskt av Andreas Palmaer och Peter Bergting
3. Viktiga kartor: för dagdrömmare och äventyrare av Sarah Sheppard

måndag 28 april 2014

H som i Hylla

Bokhyllor. Man kan inte få nog av dem - i alla fall inte jag. Första gången jag är hemma hos någon börjar jag alltid snegla bort mot bokhyllorna för att på så sätt få mig en bild av människan. Frågan är vad ni får för bild av mig efter min lilla bokhyllsredogörelse:

Sedan senaste flytten består tyvärr mitt liv av futtiga fyra Billysar mot tidigare sju (förvisso kombinerat med diverse bokhögar här och där, ett gäng småhemliga lådor i källaren och ett överfyllt skolbibliotek på jobbet).


Jag har sorterat mina bokhyllor enligt följande, mycket genomtänkta, ordning:

1: Faktaböcker sorterade efter någon form av personlig åsikt om vilka böcker som tillhör samma kategori.
2: Böcker jag läst men vill äga sorterade i klassisk bokstavsordning men med vissa undantag för stora böcker som får bo längst upp på det något högre hyllplanet.
3 och 4: Allmänt kaos av olästa böcker som ständigt sorteras om och där antalet ständigt växer. Ibland blir det i färgordning eller typordning (pocket för sig etc.) men för det allra mesta ligger en del av dem travade, staplade och några intryckta på den dolda raden bakom och så vidare. Varken snyggt eller praktiskt, men så blir det ibland.

Ordning har jag däremot i mina småhemliga flyttkartonger i källaren, där böcker som inte får plats i hyllorna men som jag ännu inte riktigt har hjärta att skiljas från, bor. Där är det så litet och svårletat så för de lådorna har jag prydligt excell-dokument så jag lättare kan rota fram rätt bok ur rätt låda om någon av dem behövs. Under mina två år i denna lägenheten har jag väl hämtat en bok kanske tre gånger... Varför är det så svårt att göra sig av med böcker? Och så lätt att skaffa dem?

Kontentan är att mina hyllor till säkert minst 75% består av böcker jag ännu inte läst. När jag väl har läst en bok har jag oftast rätt lätt att skiljas från den och det är nog bara max tio böcker om året som "överlever" och får bo kvar även efter att jag läst den.



Detta är en bokstav i Paula och Sandras bokalfabet. Läs även Paulas H.

onsdag 23 april 2014

Världspremiär för BokO-podden!

För ett tag sedan kom vi på den briljanta idén att göra en podd-version av vår bokcirkel! Nu är det allra första avsnittet officiellt!

Vi är ju fem i vår bokcirkel: jag, Paula, Eric, Rebecca och Karin. Tanken är att vi har vår vanliga bokcirkel först och sedan träffas de som kan och vill och poddar om samma bok. En inspelad kortversion, med andra ord. Otroligt spännande och jättekul! Än är vi bara i experimentstadiet så vi får se vart det landar. Vi började med att ha en lång och avancerad röstning om vilken jingel vi skulle ha. Inte helt lätt.

Vi börjar med att prata om Flickan med glasfötter av Ali Shaw och i detta avsnitt är det jag, Paula och Eric som pratar. Lyssna HÄR!

måndag 21 april 2014

G som i Göra


Böcker kan ibland inspirera till handling. Det är dock inte så ofta som en skönlitterär bok får mig på nya tankar och gör att jag anammar en ny hobby eller börjar drömma om att resa till ett nytt land. Däremot kan jag ofta komma till skott genom den typen av böcker som är skrivna just för att kicka igång läsaren. Jag tänker på böcker som Rensa i röran med feng shui (som jag för övrigt borde läsa om för den gjorde succé på min utrensning sist), gärna i kombination med boken Städa! för att inte tala om diverse diet- och träningsböcker jag har läst mer eller mindre noggrant genom åren.



På senare år har dock böckerna och mitt läsande fått mig att inspireras att göra på ett annat sätt. Jag har ju nämligen ett annat stort intresse utöver läsningen: G som i Geocaching. Jag har börjat på en Mumin-serie här i Växjö som sakta men säkert förhoppningsvis fylls på så det blir en per muminbok. Än är de fyra till antalet och uppbyggda som myst, det vill säga att man måste lösa en “gåta” för att få fram koordinaterna till slutburken. Kanske kan du lista ut de riktiga siffrorna, oavsett om du håller på med geocaching eller ej? Lättast för en "oinvigd" cachare men inbiten mumin-fantast är nog Farlig midsommar tätt följd av Pappan och havet medan det kanske är snäppet klurigare att hitta siffror på Sent i november och Trollvinter.





Detta är en bokstav i Paula och Sandras bokalfabet. Läs även Paulas G.


onsdag 16 april 2014

Påsklov

Jag får rätt ofta frågan vad jag egentligen gör på jobbet när eleverna har lov. Här är svaret:



Eller kanske inte. Det blir inte så mycket dans men desto mer lektionsförberedelse, inläsning och städning i hyllorna. Och så hinner jag uppenbarligen titta lite på sånt här också.

måndag 14 april 2014

F som i Format

Jag är lite kluven när det kommer till vilken typ av bokformat jag gillar bäst. Det finns klara för- och nackdelar med alla och jag varierar nog format rätt friskt i mitt läsande. Formatet har nog mest betydelse beroende på var jag ska läsa: hemma, på jobbet eller på resande fot. Inbundna är snyggast i hyllan och har oftast större och således mer lättläst text än pocket som ibland kan ha hysteriskt liten och tät text, men å andra sidan är lätta att bära med sig och billigare. Priset spelar i och för sig kvitta för mig som mest köper böcker på second hand och där är prisskillnaden mellan inbundna och pocket inte lika stor som när de är nya.


Och sedan är det den digitala formen. Sakta men säkert har jag börjat läsa lite fler böcker som e-böcker på min uråldriga läsplatta, men jag saknar fortfarande smidigheten i att lätt bläddra fram och tillbaka och känna med fingret hur långt det är kvar i boken och hur långt det är kvar till kapitlet är slut. Jag läser varje dag på bussen till och från jobbet och då är plattan smidig att ha med sig men allt som oftast är det istället en pocket som åker med mig i väskan. Ljudböcker lyssnar vi på under långresor i bilen. Några gånger har jag testat medan jag pysslar, pusslar eller motionerar men jag får inte riktigt samma behållning av boken när jag lyssnar, tyvärr. Är nog en vanesak så det blir till att öva mera.


Det finns ju mer eller mindre experimentella böcker som, på ett eller annat sätt, leker med formen. Den mest extrema på det planet som jag har läst (en del av) är Den vita jorden av Lotta Lotass. Den består av 148 lösa blad och små häften som läsaren själv får bestämma ordningen på. Det är en idé som tilltalar mig, men det blev lite väl mycket lappar att hålla reda på och historien blev lite för fragmentarisk för min smak. Det kändes som man verkligen behövde ge boken massor med energi och det orkade jag inte riktigt där och då.



I flera år, ända sedan den kom, har jag varit sugen på att läsa Cathys bok och efterföljaren Cathys nyckel, men än har jag inte gett mig tid. Det speciella med den är den medföljande plastfickan med “bevismaterial”, telefonnummer, visitkort, ett söndrigt foto osv. Spännande! Och extra spännande att se om allt fortfarande fungerar, med tanke på att det var rätt många år sedan boken kom.






Detta är en bokstav i Paula och Sandras bokalfabet. Läs även Paulas F.

måndag 7 april 2014

E som i Epilog

När jag och Paula bestämde ämnen för varje bokstav i vårt fina alfabet så kändes Epilog självklart för att representera bokstaven E och dessutom lätt som en plätt att skriva om. Min ståndpunkt känns rätt tydlig: jag är ingen större förespråkare av epiloger. Oftast känns de som en kompromiss av något slag; boken blev för tjock och vi får hoppa lite i slutet alternativt att författaren inte vågar lämna läsaren med ett för öppet slut.


Självklart finns det ju massor med bra och välbehövda epiloger också. Och när vi bestämde ämnet tänkte jag ju att jag skulle presentera mina favoritepiloger och mina hatepiloger men jag inser att epilog nog är ett ämne som borde komma på typ Ö - det vill säga om många, många veckor så jag hann läsa massor med böcker och göra den där listan över epiloger. Här och nu kommer jag nämligen inte på så många, men några har jag allt! Nästan alla har jag rätt nyligen läst så vi får se om jag kompletterar min epilog-lista så småningom, men det blir nog först när vi är klara med alfabetet så jag hinner tänka efter riktigt ordentligt.


Så - min lista över epiloger jag minns:


En epilog jag gillar är den i Kensukes rike. Utan att avslöja för mycket är det helt klart en epilog som ger mervärde till boken.


Däremot hade jag lätt kunnat vara utan epilogen i sista Harry Potter-boken. Det kallas förvisso inte epilog i boken men sista kapitlet utspelar sig ju ett stort antal år senare. Stora tidshopp i sista kapitlet är för mig det samma som epilog.


I En man som heter Ove är jag lite kluven, men epilogen ska helt klart bort och helst ska nog slutet bli ett annat också. Men epilogen ska i alla fall utan tvekan bort. Det känns som ett sånt där klassisk “hjälp nu blev det lite för mycket sidor så vi får sammanfatta lite på slutet”-epilog. Synd.

En bok som saknar epilog och som jag är väldigt glad att den gör det är Sanning eller konsekvens, som jag precis läste med en elevgrupp. De var upprörda över det öppna slutet men jag ser att boken vinner jättemycket på det. Jag såg filmen nyss och där hade de ändrat slutet. Ogillas!



Ni som läser - hjälp mig! Ge mig tips på riktigt bra och dåliga epiloger!




Detta är en bokstav i Paula och Sandras bokalfabet. Läs även Paulas E.