fredag 30 maj 2014

BokO-poddens andra avsnitt!

För ett tag sedan kom vi på den briljanta idén att göra en podd-version av vår bokcirkel! Nu är avsnitt två officiellt.

Denna gång är det jag och Eric som pratar om Tjuvarnas stad av David Benioff.

Lyssna HÄR!

torsdag 29 maj 2014

Illustratörsfavorit: Jon Klassen

Dags för ännu en illustratörsfavorit! Veckans hyllning går till Jon Klassen!

Mitt första möte med denne illustratör var genom bilderboken Jag vill ha min hatt, som är en av mina absoluta favoriter. Jag har även läst Det är inte min hatt och Extra garn men inget slår den ljuvliga Jag vill ha min hatt med sin lagom buttra björn. Älskar att man kan läsa in så mycket känslor i bilderna trots de ganska uttryckslösa ansiktena. Ögonen spelar verkligen roll!


Jon Klassen verkar vara en produktiv illustratör med många varierande uppdrag. Är du nyfiken på att se mera så spana in hans verk på tublr. Han har också en blogg. Besök och njut!



måndag 26 maj 2014

L som i Länder

Det är väldigt lätt hänt att bara läsa böcker från Sverige och de engelskspråkiga länderna (nästan uteslutande Storbritannien och USA) och det är egentligen rackarns trist. Med böckernas hjälp kan jag ju resa hela världen runt och så hamnar jag nästan ändå alltid på bara tre platser. Galet. Ska jag skylla ifrån mig lite så är ju en av de stora anledningarna att jag uteslutande läser böcker på svenska och det översätts inte i samma utsträckning som kanske är önskvärt. Det finns dock en hel del, så lathet och glömskhet och delvis ointresse är nog tre andra anledningar.

Med skolan har jag dock varit och rest lite. I en etta för några år sedan reste vi världen runt med bilderböcker och insåg snabbt att vi kunde stanna i Afrika för evigt men att bilderböcker från Sydamerika och Australien var betydligt knivigare. Och nu har jag precis avslutat två omgångar med gruppläsning med fyror och femmor där böckerna skulle utspela sig i andra länder. Så lite berest är jag allt!

Är man sugen på att få veta vilka böcker jag läst som utspelar sig i andra länder se senaste åren så ser man det här. Där är dock även böcker från England och USA med om jag anser att de beskriver något om länderna eller kulturen.

Istället för att tipsa om några specifika böcker så tipsar jag om ett inspirerande projekt som jag är rejält imponerad av. Ann Morgan bestämde sig för att läsa sig runt jorden genom att läsa någon form av skönlitterär text (roman, dikt, saga...) från 196 länder på ett år! Projektet har en sida som heter A year of reading the world och hon har sammanställt en lista över texter från olika länder. Nu verkar det dessutom som det hela ska bli en bok! Undrar om man skulle kunna göra något liknande på svenska?






Detta är en bokstav i Paula och Sandras bokalfabet. Läs även Paulas L.

torsdag 22 maj 2014

Illustratörsfavorit: Katalin Szegedi


Dagens hyllning går till ungerska illustratören Katalin Szegedi. Jag blev väldigt förtjust i hennes illustrationer i boken Lenka och insåg först senare att hon har illustrerat den version av Rapunzel som finns på mitt bibliotek. Det har visst kommit en bok om Palko också, som hör ihop med Lenka, men den har jag ännu inte tittat i.

Vill du njuta av fler alster kan du spana in Katalin Szegedis blogg eller hennes portfolio eller på facebook.


måndag 19 maj 2014

K som i Känslor

Jag klassar mig nog som en känslomänniska, men när det kommer till böcker är jag inte den som skrattar högt eller gråter till böcker. Tyvärr. Jag önskar nog att jag oftare blev så pass berörd.

Det finns dock, som alltid, några undantag. Säkert är de fler än jag kommer på här och nu helt spontant, men här kommer några känslostormar jag minns:

En bok som jag var ytterst nära att börja gråta på bussen när jag läste var Liv av Bente Bratlund. Den handlar om Bitte som får veta att hennes bästa kompis Liv är väldigt sjuk och troligtvis kommer att dö. Hela Bittes liv förändras och hon försöker förstå vad ett liv utan Liv skulle innebära. Toksorglig och jättefint skriven och samtidigt lättläst. Tyvärr har den ett väldigt trist omslag men hittills har alla jag övertalat att läsa den gillat den jättemycket och velat ha fler liknande.

Det får mig inte att gråta, men olyckliga kärleksberättelser kan väcka den där jobbiga klumpen i halsen. Mitt bultande hjärta av Alf Kjetil Walgermo var en riktigt bra bok fylld med känslor. Grundhistorien om Amanda som väntar på ett nytt hjärta är sorglig nog, men det är hennes relation med David som berör mig mest.

Jag minns även att vissa partier i En man som heter Ove fick klumpen i halsen att växa medan andra delar av boken fick mig att skratta. Fredrik Backman lyckades verkligen locka fram känslorna under min läsning! Och jag vet även att det definitivt inte är en bok som kommer att komma med på Paulas lista, om inte hennes lista handlar om känslan irritation och allmänt ogillande. ;)



Skratta då? Nu har jag bara nämnt En man som heter Ove och det är ju knappast den roligaste bok jag läst i mitt liv. Humor är svårt i böcker och även om jag roas är det, som sagt, sällan jag skrattar rakt ut. Den absoluta favoriten är dock Jag vill ha min hatt av Jon Klassen och andra bilderböcker med oväntade slut. När jag lyssnade på Mark Levengoods inläsningar av Muminböckerna skrattade jag också högt ett flertal gånger. Jag får nog ha som mål att försöka leta fram fler skratta-högt-böcker inom en snar framtid!

Sedan är ju inte känslor bara skratt och gråt. Böcker får mig ju att uppleva så många andra typer av känslor. Senast var det ju bokO-boken Tjuvarnas stad (som jag i skrivande stund ännu inte hunnit blogga om) som väckte en hel del känslor, bland annat var det minst två scener i boken som var riktigt plågsamma att läsa för att det som beskrevs var så otäckt.


Detta är en bokstav i Paula och Sandras bokalfabet. Läs även Paulas K.

torsdag 15 maj 2014

Illustratörsfavorit: Jonna Björnstjerna

Dags för ännu en illustratörsfavorit! Veckans hyllning går till underbara Jonna Björnstjerna för hennes detaljrika, ofta rätt mörka och helt ljuvliga illustrationer! 


Mitt första möte med Jonna Björnstjernas illustrationer skedde genom boken med det kolossalt långa namnet Sagan om den underbara familjen kanin och monstret i skogen som det nu har hunnit komma fyra böcker om

Kärleken till boken visade sig bli lika stor som titeln är lång. 2008 jobbade jag flitigt med boken och gjorde även ett tittskåp med monstret före och efter tvätt. Mäkta stolt blev jag dessutom när Jonna själv kommenterade mitt inlägg om figurerna! Både monstren och lådan finns fortfarande kvar, men nu är det så många av eleverna som är bekanta med böckerna i serien så jag har inte läst dem på länge. Får nog bli ett uppsving nästa läsår igen.



 
Glad är jag över att Jonna Björnstjernas illustrationer även har börjat dyka upp i många fler böcker. Hennes illustrationer passar ju finfint till lite mörkare berättelser och spökhistorier. Slottet av is av Janina Kastevik är en ny favorit som definitivt lyftes av Björnstjernas illustrationer. 


Vill man njuta av de fina illustrationerna har Jonna Björnstjerna en portfolio och vill man lära känna henne lite bättre kan man gå in på hennes blogg








måndag 12 maj 2014

J som i Julen

Julen. Den känns rätt avlägsen för tillfället. Nu känns J som i Juni som det man längtar till i första hand.

När vi valde ord till vårt alfabet var julen ett klockrent tema på J för Paula som jag vet har betydligt starkare associationer till läsning och böcker kring jul än jag. Jag ställde mig lite mer tveksam för i mitt liv finns inga sådana kopplingar. Jag läser varken mer eller mindre under julen och önskar mig ytterst sällan böcker i julklapp, då böcker nästan alltid införskaffas på impuls och av en slump av mig, men mer om det i ett annat inlägg på en annan bokstav.

Jag har dock några lästips för de som vill ha lite julstämning så här om våren eller redan nu vill börja planera sin julläsning. Tiden går ju snabbt, som bekant. Jag inser att samtliga tre tips har som gemensamt tema att fira en alternativ jul och kanske är det ett tecken på hur otraditionell min egna syn är på denna högtid? Och då är det kanske lika bra att läsa dessa boktips nu så man hinner klura ut hur julen ska firas nästa gång? Det är ju liksom lite försent att tänka om när pyntet redan är uppe, klapparna redan ligger under granen och släktingarna står och bankar på dörren...


En klar favorit är så klart novellen "Granen" ur Det osynliga barnet av Tove Jansson. Muminfamiljen, som annars brukar sova sig
igenom hela vintern, råkar vakna och begriper inte alls vad som får varendaste litet knytt att hasta omkring. Vad innebär detta hemska som kallas "julen" och uppenbarligen är i antågande och oroar alla? Varför kräver julen en klädd gran? Ljuvlig läsning som både roar och väcker tankar.

En sökning gjorde att jag fann en inspelning där Tove Jansson i egen hög person läser Granen! Efter att ha provlyssnat insåg jag att jag nog aldrig tidigare har hört henne läsa. För mig är Muminböckerna så förknippade med Mark Levengoods uppläsning. Kändes märkligt och faktiskt lite fel (även om jag skäms lite att erkänna det). Hon läste dessutom betydligt låååångsammare än Mark.


Jag minns även att jag tyckte om boken Julfritt av John Grisham, som även har filmatiserats när jag läste den för några år sedan. Den handlar om paret Krank som helt sonika bestämmer sig för att hoppa över julfirandet då dottern ändå inte kommer att komma hem över julen. Men att bestämma sig för att strunta i alla jultraditioner och istället åka iväg på en kryssning är inget som ses med blida ögon av omgivningen. Jag är tacksam för att inte bo i ett sånt område som stackars Krank gör!


En annan favorit, som egentligen handlar om Lucia istället för jul är bilderboken Ärtan går luciatåg av Ulrika Sundström. Det har blivit tradition att jag läser den för minst en klass varje år och det blir oftast förskoleklassen. Boken handlar om Ärtan som inte kan bestämma sig för vad hon ska vara i luciatåget. Vill hon vara lucia, tärna, pepparkaksgubbe eller kanske tomte? Stackars pappa suckar över de tvära klädbytena; så fort han har ordnat fram pepparkakskläder har Ärtan fått en ny idé. En rolig bok om hur svårt det kan vara att bestämma sig och sista uppslaget är helt underbart med luciatåget fullt av alternativa utklädnader. Efter att ha läst boken tycker jag definitivt att lussebulle borde vara ett stående inslag i alla tåg!






Detta är en bokstav i Paula och Sandras bokalfabet. Läs även Paulas J.

torsdag 8 maj 2014

Illustratörsfavorit: Shaun Tan

Som jag utlovade i veckans bokalfabet ska jag börja hylla mina favoritillustratörer och de är många så det kan nog bli en tradition som är här för att stanna i många veckor framöver.

Först ut i min hyllningkavalkad får bli den smått fantastiska Shaun Tan som fick ALMA-priset 2011. Jag älskar detaljrikedomen i hans illustrationer i kombination med hans abstrakta figurer och landskap. Så otroligt verklighetstroget och samtidigt så fantasifullt! Han har en hemsida där han bland annat har en sida för alla sina böcker där man dessutom kan klicka sig vidare på varje bok för att få se delar av det ljuvliga innehållet.

Mitt första möte med Shaun Tan var genom boken Ankomsten. Boken är nästan uteslutande i svartvitt och helt utan text och handlar om en man som flyttar till ett helt annat land där allt är nytt och främmande. Verkligen en bok att prata om och som man kan tolka på många olika sätt.

En annan favorit är Borttappad som dessutom är filmatiserad.



På Youtube hittade jag ett hopklipp av mängder av hans illustrationer. Titta och njut!

måndag 5 maj 2014

I som i Illustratör

Det finns så ofantligt många helt ljuvliga illustratörer! Utan tvekan finns det ofantligt med texter som har lyfts just på grund av illustrationerna och, tyvärr, minst lika många som helt fallit på grund av de samma. Ljuvliga är de böcker där text och bild tar och ger av varandra.

Att hylla bara ett fåtal illustratörer är nästan omöjligt då det känns som jag har alldeles för många favoriter. När jag och Paula planerade detta alfabet hade jag som plan att presentera en illustratör i veckan och för att ta tag i mig själv så får faktiskt detta blir startskottet för det lilla projektet. Varje torsdag ett tag framöver ska jag bjuda på en av mina favoritillustratörer!

För att ge er ett litet smakprov bjuder jag på denna bildkavalkad så länge. Hur många känner du igen?






Detta är en bokstav i Paula och Sandras bokalfabet. Läs även Paulas I.