måndag 31 mars 2014

D som i Döden


Döden. Vilket upplyftande ämne, eller hur? Döden är ju rätt vanligt förekommande i litteraturen, på ett eller annat sätt och jag har nog inget speciellt förhållande till temat: jag älskar inte sorgliga böcker men undviker dem inte heller, men jag föredrar nog en bok som behandlar döden på ett lite annorlunda sätt än en bok om någon som är döende eller sörjer någon som har dött. Nåväl. Varken på B eller C blev det så värst mycket till boktips. Jag väljer därför att behandla ämnet döden genom att förmedla en lista över (o)dödlig litteratur:


Något som jag gillar i böcker är när ingen riktigt går säker och till och med viktiga karaktärer kan dö även innan boken är slut. Det är ju rätt ovanligt och därför är det extra spännande att läsa den typen av böcker. En sådan är zombieboken Fienden av Charlie Higson där flera viktiga karaktärer stryker med på ett tidigt stadium, men även Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark samt Hungerspelen av Suzanne Collins bör nämnas.



Sedan är det ju alltid lite kul att läsa om döden som person. Nyligen läste vi Döden och alla hans vänner av Kristoffer Leandoer i bokO, men den var jag inte så förtjust i, speciellt inte som barnbok räknat. Det var den lite för långsam och innehållslös för att passa som. Jag minns dock vagt att jag för många år sedan läste Döden ligger lågt av Terry Pratchett och anar mig lite samma tänk, men tror att Pratchetts version faller mig mer i smaken. Kanske dags för en omläsning?


En ljuvligt illustrerad bilderbok är Döden i ett nötskal av Eric Maddern och Paul Hess som är en återberättad gammal skotsk saga där man också stöter på döden personifierad. Vad händer om man stänger in döden i ett nötskal för att rädda sin döende mor? Definitivt en bilderbok som man kan använda högt upp i klasserna och även prata mycket om illustrationerna.



En döende förälder möter man även direkt i första delen av Vargbröder av Michelle Paver. Boken börjar med att Toraks far har blivit svårt riven av en demonbjörn och han tar ett tappert farväl av sin son som nu måste klara sig helt på egen hand i storskogen och dessutom får ett svårt uppdrag. Spännande från första sidan!


En död far och ett uppdrag är även två viktiga ingredienser i Extremt högt och otroligt nära av Jonathan Safran Foer. Nioåriga Oskars far dör 11 september-attentatet. Efteråt finner Oskar en nyckel bland faderns saker och bestämmer sig för att ta reda på vart nyckeln går. En underbar historia och en intressant roman med flera annorlunda drag som foton och handskrivna lappar. Gillar mycket!


Sedan är ju frågan vad som egentligen händer efter man dör? En ovanlig bok jag läst är Fem personer du möter i himlen av Mitch Albom. När bittra gubben Eddie dör i en olycka på det nöjesfält där han jobbat i hela sitt liv kommer han till himlen och får träffa fem personer som har påverkat hans liv på jorden eller har något att lära honom. En tänkvärd bok om hur man kan påverka andra människors liv på olika sätt.

Troligtvis påverkar jag ingen människas liv genom denna lilla lista, men eventuellt någon människas bokval? Kommentera gärna om någon av böckerna väckte ditt intresse eller om du har några andra dödsbra tips!







Detta är en bokstav i Paula och Sandras bokalfabet. Läs även Paulas D.



måndag 24 mars 2014

C som i Cirkel


Bokcirklar är ett rackans bra påhitt tycker jag! För jag hävdar bestämt att det är först när man pratar om en bok eller text som man verkligen förstår den och minns den.

Vad är en bokcirkel egentligen? För de allra flesta är det nog några bokälskande människor som frivilligt träffas en bestämd dag och tid för att prata om vad de tyckte om boken. Är man vänner även utanför cirkeln sker detta gärna i kombination med en middag, lite vin och kanske en stor portion skvaller och allmänt vardagsprat medan är det en bokcirkel genom ett bibliotek eller studieförbund är det lite mer strikt och fokuserat. Har jag rätt? Det är min fördomsfulla bild av vad jag tror att folk fördomsfullt tror, men efter att ha rannsakat mig själv inser jag att jag har en betydligt mer brokig syn på cirklar än så.

För min del tog jag steg in i cirklarnas värld på allvar 2009. Då bestämde sig jag, Paula och våra två vänner Rebecca och Eric oss för att det bästa sättet att bli bättre på att bokcirkla var att själv vara med i en och dessutom ta oss tid att läsa lite ungdomslitteratur. För ett tag sedan skrev Paula ett inlägg på sin blogg om vår BokO, som sedan starten har hunnit läsa rätt många böcker (lista finns i hennes inlägg) och har utökat med både en bibliotekarie till och en hel del vuxentitlar.

Men jag har ju testat på att cirkla på en några andra sätt också. Som skolbibliotekarie håller jag i åtskilliga boksamtal varje år. Där är dock min roll annorlunda då jag ju snarast är samtalsledare och ska hitta frågor till texten som väcker elevernas samtalslust. Här har vi heller aldrig läst hela boken på en gång utan har alltid två eller tre samtal per bok.

Jag förbereder mig betydligt mer noggrant vid läsning av böckerna jag läser med eleverna. Jag loggar och skriver frågor. Inför mötet med BokO har jag på min höjd markerat ett ställe eller två i boken. Konstigt kanske, men jag tror att en bidragande faktor till min nitiskhet med böckerna i undervisningen är att jag vet att de flesta av böckerna kommer igen. Många av böckerna har jag nu boksamtal med för kanske tredje eller fjärde gången och inte sällan har jag boksamtal om fyra olika böcker samma vecka och då gäller det att kunna hålla isär dem och minnas.

Sedan måste man ju inte alltid vara en så stor grupp. Under en kort men intensiv period testade jag och Eric att ha "bokstreck" Det är svårt att ha en cirkel när man bara är två men ett sträck går finfint! Det hann inte bli så många böcker. Gissar att någon av våra andra knasiga intressen kom i vägen för vår tid.


På sistone har jag dessutom testat på två “nymodigheter” vad gäller bokcirklande. För ett tag sedan var jag med i min första virtuella bokcirkel på bokcirklar.se och diskuterade en bok i chattform under två veckors tid. Idén är väl helt okej och bra för den som inte har någon i den fysiska närheten att diskutera en viss titel med, men det blir inte så levande diskussion då det kan ta två dagar innan man får en reaktion på det man skriver. Det gäller nog att man verkligen bestämmer exakta tider för att det ska bli mer levande, eller ännu hellre använder Skype eller någon annan funktion där man kan prata istället för att skriva sina reflektioner.


Och så den sista typen av bokcirkel, som testades så sent som i helgen. En något nerbantad version av BokO - jag, Paula och Eric, testade att podda om den senaste bokOboken! Inte helt lätt att veta hur mycket man skulle avslöja för den eventuelle lyssnaren. Det kändes som det svåraste avvägandet. Ännu har jag inte hunnit lyssna på hela resultatet, men ser fram emot det med spänning. Det gav helt klart mersmak!

Jag funderade på om jag skulle avsluta med några tips på bra bokcirkelböcker, men det känns svårt. Titta på min blogg där jag har skrivit om de allra flesta från mitten av 2010 och framåt med etiketten BokO. Och på etiketten boksamtal hittar du en hel del av de böcker jag använt i undervisningen. 

Läs även de tio bokcirkelsbudorden som jag publicerade tidigare här på bloggen.



Detta är en bokstav i Paula och Sandras bokalfabet. Läs även Paulas C.

måndag 17 mars 2014

B som i Bok- och biblioteksmässan


Ja, vad har jag för relation till bokmässan egentligen? Man kan väl sammanfatta det med att vi hade en mer intensiv relation förr.


Jag började med att skriva ett lååångt inlägg om diverse bokmässeår och -anekdoter men inser att det knappast är speciellt rafflande att läsa. Jag väljer istället att dela med mig av mitt toppår 2006 när jag och Jessica stod i monter i dagarna fyra för att prata Växjö universitet i allmänhet och biblioteksutbildningen i synnerhet för andra året i rad. De fyra dagarna resulterade i fem blogginlägg:




Monterlivet var skoj. Efter två år i rad i monter var utbildningen slut och jag började jobba som skolbibliotekarie och sedan dess har det bara blivit några ströbesök över dagen och jag har aldrig testat på det där häftiga med seminariekort eller VIP-möten för bloggfolk. Vore kanske något att testa i framtiden? Nu var det två år sedan sist så det vore faktiskt på tiden att prioritera ett besök i år. Är ju ett bra tag dit, hur som. Ett helt alfabet ska hinna presenteras innan dess.


Detta är en bokstav i Paula och Sandras bokalfabet. Läs även Paulas B.

måndag 10 mars 2014

A som i ABC-bok

Tjoho så var vi igång med bokalfabetet! Inte utan att det känns lite pirrigt och framförallt lite svindlande att ha ett så pass långlivat projekt. Ö når vi ju inte förrän i september...

Nåväl. ABC-bok känns som en passande början på detta projekt som ju helt bygger på alfabetet med en ny bokstav varje måndag. När det blev just "ABC-bok" som blev ordet på A som vi skulle skriva om blev jag först lite ställd och kände att jag inte kom på en enda ABC-bok som jag gillade, vare sig i min barndom eller nu. Jag gick och grunnade på om jag mindes någon ABC-bok från min barndom, men det kändes helt blankt. Efter lite funderande kunde jag frammana vaga minnen av Hellsings ABC-bok, men samtidigt förnimmelsen av att alls inte vara så förtjust i den. Det var mest märkliga ord och lite läskiga bilder. Kanske tåls att läsas om nu för att se om jag har ändrat uppfattning som vuxen?

Jag gillar hur som konceptet med ABC-böcker, kanske inte just för bokstavsinlärningen men oftast är de väldigt fina och det är kul att se hur författaren har löst de kluriga bokstäverna i vårt alfabet som X och Q. Efter lite rannsakande och grävande i mitt minne kom dock den ena efter den andra boken upp i mitt minne. Det finns ju massor av ABC-böcker som jag gillar om jag bara börjar tänka på saken! Sedan är väl frågan vart gränsen går för just en ABC-bok, men här är i alla fall tre storfavoriter som handlar om alfabetet:


Djurens ABC - En ska inte vara med! av Anna Ribbing och Mia Nilsson
Boken presenterar en bokstav per sida och omkring fem djur på denna bokstav varav en är konstig. På B är det en bananfluga som ser ut som en banan med vingar och på S en snorkråka som är en stor fågelkråka som sticker ut ur en näsa. Jag arbetar med denna bok varje år i sexårsgrupperna. Jag har täckt för alla orden och barnen får berätta vilka djuren är och sist vilket som är det knasiga djuret. Det brukar vara uppskattade lektioner och det är spännande att se vilka djur som är svårgissade och vilka som är lätta.

Boken har även bland annat blivit ett memory som är lite extra kul då det är tre uppsättningar med bilder: Stor bokstav, liten bokstav och djur. Jag gillar memory och det är en kul utmaning att köra med alla tre uppsättningarna. Annars är ju tanken att man väljer ut två.

På illustratören Mia Nilssons sida kan man se flera av uppslagen i boken.





ABC och allt om D - Människans viktigaste uppfinning av Nina Ulmaja 
En tokfin och jättebra bok enligt mig och det är jag ju inte ensam om att tycka med tanke på att den vann Augustpriset 2012. Boken redogör för bokstävernas uppkomst och historia så att man förstår varför till exempel A ser ut just som det gör och en rad olika ord presenteras på varje bokstav. Kul upplägg och, som sagt, en riktig ögonfest att titta i. Jag har faktiskt inte läst hela från pärm till pärm, men det är helt klart något jag borde prioritera.

Hur fina några av uppslagen är kan man spana in oss förlaget.


ABC3D av Marion Bataille
Detta är snarast en konstbok. Här finns ingen text, bara alfabetet och bokstäverna är 3D-aktiga och poppar upp på varje sida. Boken får mig att fundera på bokstävernas form och hur de kan förvandlas till varandra - hur O och P lätt förvandlas till Q och R på samma sida. Toksvårt att förklara men här kan man se hela boken som film:






Detta är en bokstav i Paula och Sandras bokalfabet. Läs även Paulas A.



måndag 3 mars 2014

Paula & Sandras bokalfabet

Ett bokalfabet! Varför då?
Bloggvärlden är full av listor, utmaningar och andra typer av regelbundna inlägg. Paula kom på idén att vi skulle göra ett eget alfabet bara för oss. Främst för att få berätta om vårt läsande och om oss själva som läsare men även för att väcka liv i Sandras slumrande blogg. När vi som bibliotekarier bokklubbar med barn får de alltid svara på spännande bokfrågor. Nu är det vår tur!



När, var, hur?
Varje måndag (med start nästa vecka) klockan 18:00 publiceras en ny bokstav hos Prickiga Paula och Sandras boktankar. Vi har samma rubrik men, så klart, olika tankar. På båda bloggarna använder vi etiketten bokalfabetet och vi kommer att länka till varandras inlägg.

Så välkomna att lär känna oss och få boktips på köpet!


/två boknördiga bibliotekarier